Novice

Veste kaj obsega delo avtoličarja?

20.3.2023 · Anita

Veste kaj obsega delo avtoliarja

Delo avtoličarja vključuje pripravo površine za barvanje, barvanje in lakiranje vozila ali avtomobilskih delov. V našem podjetju imamo zaposlena dva avtoličarja, oba imata ustrezno znanje o avtoličarskih materialih in orodjih ter spretnosti za uporabo teh orodij. Nujna lastnost tega poklica je zagotovo dobro oko za detajle in sposobnost natančnega dela. V podjetju dajemo velik poudarek na nenehno izobraževanje in izpopolnjevanje znanja, oba avtoličarja se pri svojem delu izvrstno dopolnjujeta. Njuno delovno mesto se nahaja v avtoličarski delavnici, ki je ločena od drugih avtomehaničnih prostorov. Avtoličarska delavnica je namenski prostor, ki je razdeljen na tri dele. Večji del površine namenjen pripravi vozil kot je odstranjevanje delov vozila, brušenje in kitanje, drugi del je avtomatska mešalnica barv in tretja je ličarska komora.

Glavne naloge avtoličarja vključujejo:

Priprava površine za barvanje: Pripraviti morajo površino za barvanje, da dosežejo čim boljše rezultate. To pomeni, da odstranijo vse ostanke stare barve, rjo in drugo, ter površino pobrusijo in očistijo.

Barvanje in lakiranje: Ko je površina pripravljena, nanesejo novo barvo in lak na avtomobil. Uporabljajo različne tehnike, kot so brizganje, valjanje in barvanje s čopičem za grobe površine.

Po končanem popravilu opravijo vizualni pregled, da se prepričajo, da so vsi deli avtomobila pravilno nameščeni in da ni vidnih poškodb, prask, udrtin, barvnih razlik ipd.

Avtoličarji morajo tudi skrbeti za svoja orodja in opremo. Redno jih morajo čistiti in vzdrževati, da so vedno pripravljeni za uporabo.

Avtoličarji morajo biti še posebej pozorni na naslednje stvari:

Varnost: Pri popravilu avtomobilov je pomembna varnost, zato morajo avtoličarji uporabljati ustrezno zaščitno opremo, kot so rokavice, maska za prah in varnostna očala.

Okoljska prijaznost: Zagotovo morajo biti pozorni na okoljske vplive svojega dela. Pri barvanju avtomobilov morajo uporabljati barve in lake, ki so okolju prijazni in ne vsebujejo strupenih snovi.

Kvaliteta dela: Popravilo avtomobilov mora biti opravljeno natančno in kakovostno, tako da so stranke zadovoljne z rezultatom.

Upravljanje s časom: Izredno je pomembno tudi, da imajo dobro organizirane delovne procese in sposobnost učinkovitega upravljanja s časom. Popravilo avtomobilov je lahko dolgotrajen proces, zato je pomembno, da so avtoličarji sposobni izpolniti roke za dostavo.

Poleg delavnice za pripravo vozil, se velik del delovnega procesa, avtoličar zadržuje v mešalnici barv in ličarski komori.

V naši lastni mešalnici barv avtoličarja pripravita barve identične originalom, saj razpolagamo z vsemi barvnimi toni za vsa vozila. Da so barve identične originalu, pripomore robotski mešalec barv, ki na podlagi odčitanja barve, sam pripravi barvno recepturo in nameša ustrezen odtenek. Barve in laki so na vodni osnovi in okolji prijazne ter visoko odporne na vremenske vplive.

Ličarska komora je zaprto in klimatizirano delovno okolje, namenjeno je zagotavljanju čistega in kontroliranega delovnega prostora, ki omogoča optimalne pogoje in se uporablja za pripravo in barvanje avtomobilov in avtomobilskih delov. Najpomembnejša prednost uporabe ličarske komore je zagotavljanje čistega okolja brez prahu, vlage in drugih delcev, ki bi lahko vplivali na kakovost končnega izdelka. To pomeni, da se barva nanese enakomerno in brez neželenih učinkov, kot so mehurčki ali praske. Poleg tega ličarska komora omogoča boljši nadzor nad temperaturo in vlažnostjo v okolju, kar pomaga doseči optimalne pogoje za sušenje barve. To lahko pripomore k hitrejšemu sušenju in boljši kakovosti končnega izdelka. Za uporabo ličarske komore so potrebni posebni postopki in varnostni ukrepi. Pred vstopom v ličarsko komoro je potrebno nositi ustrezno zaščitno opremo, kot so zaščitna očala, maska za prah in zaščitna oblačila. Pred barvanjem je treba avtomobil dobro pripraviti, kar vključuje čiščenje in brušenje površine ter uporabo primerja, da se zagotovi boljši oprijem barve. Pomembno je tudi, da se v ličarski komori uporabljajo primerne barve in laki, ki so prilagojeni za uporabo v zaprtem okolju. To lahko vključuje barve, ki so okolju prijazne ter primerna orodja in opremo za mešanje in nanos barv. Ličarska komora je ključni del postopka popravila in barvanja avtomobilov.

Avtomobilska industrija se nenehno spreminja in razvija, zato morajo avtoličarji biti pozorni na napredne tehnologije in novosti v svojem poklicu. Sposobnost uporabe najnovejših orodij in tehnologij izboljša kakovost njihovega dela. Na splošno delo avtoličarja zahteva visoko raven spretnosti, pozornost do detajlov in natančnosti. Avtoličarji morajo biti sposobni delati z različnimi materiali in poznati različne sestavne dele in karakteristike materialov avtomobila.

Z gotovostjo lahko trdimo, da imata oba naša avtoličarja vse lastnosti, ki jih zahteva to delovno mesto. Izpod njunih rok prihajajo tako kvalitetni izdelki, da včasih niti lastnik vozila ne prepozna, kje je bilo barvano.

 

 

 

PREDHODNA NOVICA

NASLEDNJA NOVICA