Novice Škoda

Velik SUV – velika zgodba o uspehu

26.3.2021 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

Velik SUV     velika zgodba o uspehu

Škoda Auto je leta 2016 s Kodiaqom začel svojo SUV ofenzivo in s tem položil temelj osupljive zgodbe o uspehu. Prvi veliki SUV češke znamke je z emocionalnim dizajnom, izjemno prostornostjo ter odličnim razmerjem med ceno in vrednostjo prejel več kot 40 odličij po vsem svetu. Športna različica RS je postavila celo rekord kroga med sedemsedežnimi SUV-ji na legendarni Severni zanki Nürburgringa. V manj kot petih letih je Škoda Auto po svetu proizvedel 600.000 Kodiaqov. Drugi SUV-modeli so sledili v sklopu široko zasnovane SUV-ofenzive. Njihov delež pri celotni Škodini prodaji zdaj znaša že skoraj 40 odstotkov.

Martin Jahn, direktor prodaje in marketinga pri družbi Škoda Auto, je dejal: “Škoda Kodiaq je za našo znamko izjemno pomemben, saj je bil prvi predstavnik naše SUV-ofenzive, s katero smo pridobili številne nove kupce po vsem svetu. Delež prodanih SUV-jev zdaj znaša že skoraj 40 odstotkov naše prodaje na svetovnih trgih. Kodiaq je že od vsega začetka sinonim za emocionalen dizajn, izjemno prostornost, visoko raven voznega udobja v vseh pogojih ter odlično razmerje med ceno in vrednostjo. S temi odlikami bo Škoda Kodiaq to zgodbo o uspehu pisal tudi v prihodnje.”

Znamka Škoda je še pred premiero modela s spektakularno akcijo lansirala ime Kodiaq. Spomladi leta 2016 se je mestece Kodiak na otoku Kodiak ob južni obali Aljaske za en dan preimenovalo v Kodiaq. Črka “q” na koncu besede je v jeziku aleutskih staroselcev značilna za poimenovanja živali. Tako je iz poimenovanja največjega rjavega medveda na svetu, ki živi samo na otokih ob aljaški obali, s staroselskim končnim “q” nastalo ime Kodiaq. Zapis s črko “k” na začetku in črko “q” na koncu besede so kasneje prevzeli za celotno družino Škodinih SUV-jev.

Proizvodnja v štirih državah, prodaja na 60 trgih
Po svetovni premieri Kodiaqa 1. septembra 2016 je Škoda Auto oktobra 2016 začel proizvodnjo v Škodini tovarni Kvasiny. S prihodom Kodiaqa na trg spomladi 2017 se je za češko znamko začela nova doba, ki je Škodo popeljala na pot resnično globalnega akterja. V manj kot petih letih je Škoda Auto proiz­vedel 600.000 Kodiaqov. Model proizvajajo v tovarni Kvasiny, poleg tega pa tudi v Rusiji, na Kitaj­skem in v Indiji. Proizvajalec avtomobilov svoj veliki SUV prodaja na okoli 60 svetovnih tržiščih. Posebno priljubljen je Kodiaq na Kitajskem, kjer Škoda ekskluzivno nudi tudi model Kodiaq GT. Ta SUV je posebej prilagojen željam kitajskih kupcev. Po Kodiaqu se je Škodina družina SUV-jev razširila še z modeloma Karoq in Kamiq ter z baterijskim električnim modelom Enyaq iV. Kot zadnji se jim je pridružil Kushaq, namenjen za indijski trg. Delež SUV-jev pri svetovni prodaji znamke se je leta 2020 povečal na skoraj 40 odstotkov.

Rekord na Nürburgringu in nagrada Red Dot
Jeseni 2018 je Škoda predstavila model Kodiaq RS. Mesto prvega SUV-ja v športni družini RS si je pri­služil z medijsko izpostavljeno rekordno vožnjo skozi Zeleni pekel. Opremljen z najmočnejšim serijskim dizelskim motorjem v Škodini zgodovini si je med sedemsedežnimi SUV-ji privozil rekordni čas kroga, 9:29,84 minute, na 20,832-kilometrski Severni zanki Nürburgringa, ki velja za najtežje dirkališče na svetu. Tudi na običajnih cestah se Kodiaq ponaša s številnimi trofejami.

Doslej je ta SUV po svetu zbral več kot 40 odličij, ki so mu jih podelili novinarji, strokovnjaki, oblikovalci in bralci avtomobili­stič­­nih revij. Poudariti velja, da je prvo nagrado prejel še pred prihodom na trg. Novembra 2016 je bil Kodiaq pri britanski reviji Top Gear izbran za najboljši avto za velike družine. Sledila so druga odličja, med njimi naziv “avto leta” na Češkem, Poljskem in v Bolgariji, ter naziv “SUV leta” v različnih katego­rijah, ki so mu ga podelili mediji na Kitajskem, v Franciji, Veliki Britaniji in Indiji. V Nemčiji, na svojem najpomembnejšem evropskem trgu, je bil Kodiaq skupno štirikrat izbran za najboljši avto s štirikolesnim pogonom, leta 2017 pa za najboljše testirano uvoženo vozilo. Istega leta je prejel tudi eno izmed najbolj priznanih nagrad Red Dot, nagrado za odlični produktni dizajn.

PREDHODNA NOVICA

 koda Scala Monte Carlo

Škoda Scala Monte Carlo

25.3.2021 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

NASLEDNJA NOVICA

Prve podrobnosti prenovljenega  kode Kodiaqa

Prve podrobnosti prenovljenega Škode Kodiaqa

– Teaser razkriva, kakšni bodo na novo oblikovani sprednji del in vitkejši LED-žarometi
– Digitalna svetovna premiera osveženega Škode Kodiaqa bo 13. aprila

8.4.2021 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info