Več kot 6-odstotna donosnost prodaje v letu 2021

Skupina ŠKODA AUTO* je kljub pandemiji in pomanjkanju polprevodnikov v preteklem poslovnem letu povečala dobiček v primerjavi s prejšnjim letom. Promet skupine ŠKODA AUTO* je znašal 17,7 milijarde evrov (2020: 17,1 milijarde evrov; +3,9 odstotka). Dobiček iz poslovanja v višini 1,08 milijarde evrov se je v primerjavi s prejšnjim letom znatno povečal (2020: 756 milijonov evrov; +43,2 odstotka). Donosnost prodaje se je izboljšala in je s 6,1 odstotka znatno višja kot leto prej. Družba pričakuje, da bo v nadaljevanju leta zaradi vojne v Ukrajini in z njo povezanih težav pri oskrbi prisotna velika negotovost. ŠKODA AUTO bo tudi zato dosledno nadaljevala z izvajanjem programa učinkovitosti.

Družba je v letu 2021 kljub pandemiji in pomanjkanju polprevodnikov dosegla dobiček iz poslovanja v višini več kot milijarde evrov (1,08 milijarde evrov). Pomemben del tega rezultata temelji na zelo dobrem prvem polletju. Promet je v v preteklem poslovnem letu znašal 17,7 milijarde evrov (+3,9 %), donosnost prodaje pa je bila s 6,1 % občutno višja od prejšnjega leta. Družba je povečala neto denarni tok za 160 odstotkov, na 554 milijonov evrov. Po uspešnem prvem polletju je zlasti pomanj­kanje čipov v nadaljevanju leta povzročilo omejitve v proizvodnji. Zaradi usmerjenega upravljanja prodaje, optimizacije produktnega miksa in prodaje vozil z opremo višje vrednosti je bil promet v letu 2021 kljub manjšemu številu izdobavljenih vozil večji kot v prejšnjem letu. Strogo upravljanje stroškov je stabiliziralo rezultat tudi v četrtem četrtletju.

Thomas Schäfer, predsednik uprave družbe ŠKODA AUTO, je poudaril: “ŠKODA AUTO je v preteklem poslovnem letu je pokazala visoko stopnjo odpornosti in prilagodljivosti. Naše poslovanje je stabilno – to dokazujejo tudi ključni finančni kazalniki, ki so se v primerjavi s prejšnjim letom razvijali pozitivno. Zaradi odličnega timskega dela vseh 45.000 Škodinih sodelavk in sodelavcev smo kupcem po vsem svetu uspeli dobaviti 878.200 vozil. Še zlasti popolnoma električni ENYAQ iV je močno presegel naša pričakovanja, saj je bilo izdobavljenih skoraj 45.000 vozil. Ta močan zagon izkoriščamo z novimi modeli, kot so emocionalni ENYAQ COUPÉ iV, prenovljeni KAROQ in športna FABIA MONTE CARLO. Hkrati se zaradi vojne v Ukrajini soočamo z veliko negotovostjo. Tekoče analiziramo njen vpliv na naše poslovanje.”

Christian Schenk, direktor za finance in IT pri ŠKODA AUTO, je dodal: “Poslovno leto 2021 je bilo izjemno zahtevno. S situacijo smo se spopadali preudarno in na “simply clever” način; zaradi enotnega delovanja vseh zaposlenih smo uspeli v primerjavi s prejšnjim letom povečati dobiček iz poslovanja na več kot milijardo evrov. Tudi promet se je kljub nizkim prodajnim številkam zaradi omejitev proizvodnje razvijal pozitivno. V drugi polovici leta smo ga z optimizacijo prodajnega miksa kljub začasni prekinitvi proizvodnje zaradi pomanjkanja delov uspeli izboljšati na 17,7 milijarde evrov. Z doslednim upravljanjem stroškov in učinkovitosti nam je uspelo povečati dobičkonosnost. V letu 2022 se bomo osredotočili predvsem na nadaljevanje uspešnega kriznega upravljanja in programa za večjo učinkovitost, da bi v teh težkih časih kar najbolje zavarovali naše poslovanje.”

Karsten Schnake, direktor nabave pri ŠKODA AUTO, je pojasnil: “Zaradi omejene preskrbe s polprevodniki se je naša rast lani upočasnila. S hitro odločitvijo, da bomo izdelovali nedokončane avtomobile in jih dokončali pozneje, nam je uspelo stabilizirati poslovne rezultate. Sodelavcem delovne skupine za polprevodnike se zahvaljujem za njihova izjemna prizadevanja. Zdaj lahko s previdnim optimizmom zremo v prihodnost in pričakujemo, da se bo preskrba s polprevodniki znatno izboljšala v drugem polletju.”

Sistematično upravljanje stroškov in letne naložbe v višini dveh milijard evrov
Češki proizvajalec avtomobilov bo letos sistematično nadaljeval z izvajanjem programa NEXT LEVEL EFFICIENCY za nadaljnje povečanje učinkovitosti. Hkrati bo družba v prihodnjih letih letno investirala dve milijardi evrov. Med glavnimi naložbami sta nadaljnja elektrifikacija modelske palete in zagotavljanje skladnosti z novimi emisijskimi standardi. Za nadaljevanje leta ŠKODA AUTO računa, da se bo preskrba s polprevodniki v drugem polletju izboljšala. Hkrati češki avtomobilski proizvajalec
pričakuje, da bo vojna v Ukrajini močno vplivala na njegovo poslovanje.

* Skupino ŠKODA AUTO sestavljajo družbe ŠKODA AUTO a.s., ŠKODA AUTO Slovensko s.r.o., ŠKODA AUTO Deutschland GmbH in ŠKODA AUTO Volkswagen India Private Ltd., ima pa tudi delež pri dobičku družbe OOO Volkswagen Group RUS.
** Razlike v odstotkih so izračunane iz nezaokroženih številk.
*** Vključuje proizvodnjo v skupini ŠKODA AUTO, brez proizvodnje v partnerskih montažnih obratih na Kitajskem, Slovaškem, v Rusiji in Nemčiji, vendar vključno z drugimi koncernskimi znamkami, kot so SEAT, Volkswagen in Audi; proizvodnja vozil brez delov/kompletnih garnitur.
**** Vključuje prodajo vozil skupine ŠKODA AUTO distribucijskim družbam, vključno z drugimi koncernskimi znamkami, kot so SEAT, Volkswagen, Audi, Porsche in Lamborghini; prodaja vozil brez delov/kompletnih garnitur.

Podobne objave