Novice Škoda

Športnost in dinamika za prave individualiste

31.1.2017 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

 portnost in dinamika za prave individualiste

Škoda Kodiaq Sportline je nova elegantno-dinamična različica SUV modela češkega avtomobilskega proizvajalca. Notranjost in zunanjost se ponašata z oblikovalskimi elementi, zasnovanimi izključno za to športno modelsko izvedbo. Škoda Kodiaq Sportline, ki se bo svetovni javnosti premierno predstavil na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi (7.–19. marec 2017), bo na voljo z dvema bencinskima in dvema dizelskima motorjema.

Kodiaq Sportline z individualno zasnovo zunanjosti in notranjosti poudarja predvsem prilagodljivost in dinamiko velikega SUV modela znamke Škoda. Nova modelska izvedba svojstven izgled združuje z vsestranskimi prednostmi Škode Kodiaqa: v dolžino meri 4,70 m, ima dovolj prostora za do 7 potnikov in se ponaša z največjo notranjostjo oz. največjim prtljažnikom v tem avtomobilskem razredu. Oblikovna zasnova novega multitalenta zrcali oblikovalske smernice znamke in harmonično združuje
emocionalnost z racionalnostjo. Škoda Kodiaq Sportline, ki bo kmalu praznoval svojo premiero, športnosti daje nov značaj.

Črni oblikovalski elementi poudarjajo dinamičen izgled
Škoda Kodiaq Sportline svoj dinamičen značaj izraža s črnimi elementi karoserije in specifičnimi elementi opreme. Mreža hladilnika, strešne letve, ohišji zunanjih ogledal in obrobe stranskih stekel so v črni barvi. Zadnja stranska stekla in zadnje steklo so zatemnjena (SunSet). Oblikovno zasnovo zadka zaokroža ozka srebrna letev pod odbijačem.

Med značilnosti stranske silhuete modela Škoda Kodiaq spadajo kratka previsa, hitro padajoča strešna linija, optično poudarjena z linijo D-stebrička, in kompakten zadek. Stranske zaščitne letve izvedbe Kodiaq Sportline so lakirane v barvi vozila. Serijski obseg opreme vključuje 19-palčna aluminijasta platišča z novim, ekskluzivnim dizajnom. Kupci se opcijsko lahko odločijo tudi za 20-palčna platišča. Na sprednjem blatniku je nameščena modelska oznaka.

Oprema za izvedbo Škoda Kodiaq Sportline
Oprema za izvedbo Škoda Kodiaq Sportline temelji na liniji opreme Ambition. Dodatno je opremljena še s športnimi sedeži (voznikov sedež je električno nastavljiv in ima pomnilniško funkcijo) z oblazinjenjem iz alkantare in srebrnimi šivi. Zasnova sedišča zagotavlja dobro stransko oporo. Športni značaj med drugim izražajo tudi večfunkcijski volan, ki je tako kot glava prestavne ročice oblečen v usnje, aluminijasti pedali ter prikaz g-pospeška, tlaka turbopolnilnika, trenutne moči motorja ter
temperature olja in hladilne tekočine na zaslonu.

Bogata serijska oprema vključuje sistem za izbiro voznega profila (Eco, Comfort, Normal, Sport, Individual, Snow), ki vpliva na krmiljenje motorja, avtomatski menjalnik, servokrmiljenje in klimatsko napravo. Škoda Kodiaq Sportline se ponaša še z naslednjo serijsko opremo: električnim nastavljanjem in poklopom zunanjih ogledal z avtomatskim zasenčenjem, pomnilniško funkcijo in funkcijo “Boarding Spot” (lučke v zunanjih ogledalih, ki osvetlijo tla), notranjim vzvratnim ogledalom s senzorjem za
dež in avtomatskim zasenčenjem, velikim zaslonom MaxiDOT, ambientno osvetlitvijo v LED-tehnologiji z možnostjo izbire med desetimi barvami, logotipom Kodiaq na vstopnih letvah, dekorativnimi elementi v izvedbi Sport, dekorativnimi aplikacijami iz alkantare in predpražniki s srebrnimi šivi.

Paleta motorjev
Paleta motorjev za Kodiaq Sportline vključuje dva bencinska in dva dizelska motorja:
– 1.4 TSI z močjo 110 kW (150 KM) 4×4, največja hitrost: 197 km/h,
pospešek 0–100 km/h: 9,8 sekunde, poraba (kombinirana vožnja): 6,8 l/100 km,
emisija CO2: 153 g/km
– 2.0 TSI z močjo 132 kW (180 KM) 4×4, največja hitrost: 207 km/h,
pospešek 0–100 km/h: 8,0 sekunde, poraba (kombinirana vožnja): 7,3 l/100 km,
emisija CO2: 168 g/km
– 2.0 TDI z močjo 110 kW (150 KM) 4×4, največja hitrost: 197 km/h,
pospešek 0–100 km/h: 9,5 sekunde, poraba (kombinirana vožnja): 5,3 l/100 km,
emisija CO2: 139 g/km
– 2.0 TDI z močjo 140 kW (190 KM) 4×4, največja hitrost: 210 km/h,
pospešek 0–100 km/h: 8,9 sekunde, poraba (kombinirana vožnja): 5,7 l/100 km,
emisija CO2: 150 g/km

Štirikolesni pogon
Škoda Kodiaq Sportline je serijsko opremljen s štirikolesnim pogonom 4×4. Sistem štirikolesnega pogona deluje hitro in inteligentno. Njegov krmilnik nenehno izračunava, kolikšen je idealni pogonski moment za zadnjo premo. Pri normalni vožnji, zlasti pri nizkih obremenitvah ali v fazah brez dodajanja plina, lamelna sklopka motorno moč prenaša pretežno na sprednji kolesni par, kar prispeva k varčni porabi goriva.

Vozne lastnosti
Za izvedbo Škoda Kodiaq Sportline je opcijsko na voljo prilagodljivo uravnavanje podvozja (Dynamic Chassis Control oz. DCC). Sistem vključuje električno uravnavane blažilnike, pri katerih lahko voznik z režimi Comfort, Normal in Sport nastavlja karakteristiko blaženja.

Štirikolesni pogon zagotavlja višjo raven varnosti in večjo vlečno silo, kar se pozitivno odraža zlasti pri vožnji s prikolico. Zaradi te tehnologije je športni terenec dobro opremljen tudi za vožnjo po neutrjeni podlagi. Odmik od tal znaša 194 mm, zato vozilo brez težav premaga večje neravnine. Prevozni previsni kot znaša 19,7°, medtem ko vstopni kot v strmino/izstopni kot iz strmine zaradi kratkih previsov znaša 22,0° spredaj, zadaj pa 23,1°.

Asistenčni sistemi
Z bogato ponudbo asistenčnih sistemov postavlja Škoda Kodiaq v vseh izvedbah nova merila v tem avtomobilskem razredu. Med novosti spadajo asistenca za manevriranje s prikolico, Blind Spot Detect (sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu) in Rear Traffic Alert (sistem pri izvozu s parkirnega mesta nadzoruje promet ob vozilu in za njim). Sistem za proaktivno zaščito potnikov Crew Protect Assist (pri nevarnosti nezgode zapre okna v vratih in strešno okno ter zategne varnostni pas na
sprednjih sedežih) je na voljo v kombinaciji z izboljšanim sistemom za nadzor prometa Front Assist vklj. z mestno funkcijo zaviranja v sili in prediktivno zaščito pešcev.

Dodatno so izpopolnjene tudi funkcije parkirnega sistema s krmilno avtomatiko. Še ena novost v Škodini ponudbi je sistem Area View: s pomočjo kamer s širokokotnimi objektivi, ki so vgrajene na sprednjem in zadnjem delu vozila ter v ohišjih zunanjih ogledal, je na zaslonu v sredinski konzoli lahko iz različnih zornih kotov prikazana neposredna okolica vozila. Med drugim so mogoči virtualni prikaz iz ptičje perspektive in 180-stopinjske slike območja pred in za vozilom. V nepreglednih
situacijah in na zahtevnejših terenih je tako vožnja enostavnejša.

Multimedijski sistemi in Škoda Connect
Novi SUV Škoda Kodiaq Sportline je opremljen z vsemi najsodobnejšimi multimedijskimi sistemi. Kapacitivni zasloni na dotik se ponašajo s steklenim dizajnom (razen serijskega sistema Swing). Navigacijski sistem Columbus kot najzmogljivejša različica ima 9,2-palčni zaslon, dostopno točko za WLAN in modul LTE. V serijski obseg je vključen tudi avtomatski klic v sili eCall. Mobilne spletne storitve Škoda Connect so idealna dopolnitev najsodobnejših multimedijskih sistemov in postavljajo nova
merila na področju navigacije, informacij, zabave ter asistence, konfigurirati pa jih je mogoče celo preko domačega računalnika ali aplikacije Škoda Connect.

Svetovna premiera na avtomobilskem salonu v Ženevi
Škoda Kodiaq Sportline bo premiero slavil na letošnjem mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi. Predstavitev nove modelske izvedbe velikega SUV modela znamke Škoda in številnih novosti bo v hali 2 razstavišča Palexpo. Avtomobilski salon bo za javnost odprt od 9. do 19. marca 2017.

PREDHODNA NOVICA

 koda Octavia etrti tevilka ena

Škoda Octavia četrtič številka ena

Škoda Octavia je znova številka ena med uvoženimi kompaktnimi modeli. Tako so na izboru “Best Cars” odločili bralci specializirane nemške revije auto, motor und sport. Prodajna uspešnica znamke je močne tekmece premagala že četrtič zapored. Obširno prenovljena Octavia bo s svežim dizajnom, privlačno opremo in novimi tehnologijami naprodaj pri Škodinih trgovcih od marca naprej.

31.1.2017 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

NASLEDNJA NOVICA

Premiera novega vrhunskega portnika v modelski seriji

Premiera novega vrhunskega športnika v modelski seriji

Prosimo, pripnite varnostne pasove: prihaja najmočnejša Škoda Octavia v zgodovini podjetja. Nova Škoda Octavia RS 245 razvije moč 180 kW (245 KM) – to je 11 kW (15 KM) več, kot pri doslej najmočnejši različici RS.

8.2.2017 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info