Novice Škoda

RESPIRATORJI NAMESTO AVTOMOBILSKIH PROTOTIPOV

31.3.2020 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

RESPIRATORJI NAMESTO AVTOMOBILSKIH PROTOTIPOV

Ko so se češki znanstveniki lotili izdelave prepotrebnih respiratorjev s pomočjo 3D tiskanja, je ŠKODA takoj priskočila na pomoč. Inštitut za informatiko, robotiko in kibernetiko (CIIRC) pri Češki tehnični univerzi (CTU) je razvil respirator, ki ga je mogoče izdelati s pomočjo 3D tiskanja in uporabniku zagotavlja najvišjo raven zaščite pred novim koronavirusom. Narejen je za večkratno uporabo in je v prvi vrsti namenjen zdravnikom in drugim najbolj izpostavljenim poklicem. Ves postopek od
začetka razvoja do certificiranja respiratorja in vzpostavitve proizvodnje je trajal zgolj teden dni. Zdaj lahko pri izdelavi respiratorjev CIIRC RP95-3D sodeluje vsako podjetje, ki ima v lasti katerega od treh tipov 3D tiskalnika s tehnologijo Multi Jet Fusion. Enega izmed redkih tovrstnih 3D tiskalnikov na Češkem ima v lasti ŠKODA.

»Tehnična univerza se je odločila za tehnologijo Multi Jet Fusion z uporabo poliamida PA-12. Respirator je tako narejen iz homogenega in neporoznega materiala. To je ključno, saj je zaradi tega dezinfekcija enostavna,« pojasnjuje David Vanek, vodja EGV, oddelka za izdelavo prototipov in modelov pri znamki ŠKODA.

S kolegi so najprej izdelali pet testnih prototipov. Nato so natisnili prvo večjo serijo respiratorjev in po optimizaciji celotnega postopka lahko zdaj tiskalnik v tovarni ŠKODA natisne sestavne dele za 60 respiratorjev naenkrat. Eno tiskanje traja 16 ur, temu pa sledi faza ohlajanja, ki traja približno enako. Tako zdaj oddelek EGV izdela 60 setov sestavnih delov respiratorjev dnevno.  Dostavijo jih v podjetje 3Dees, kjer zbirajo posamezne komponente vseh dobaviteljev in jih sestavijo.
Končane respiratorje za večkratno uporabo, ki jih je mogoče dezinficirati, njihov filter pa ostane funkcionalen teden dni, nato pošljejo ministrstvu za zdravje Republike Češke, ki skrbi za njihovo distribucijo tja, kjer so najbolj potrebni. Skupaj na dan izdelajo nekaj sto respiratorjev.

Naslednji cilj je množična proizvodnja respiratorjev, a to bo zahtevalo kalupe za injekcijsko brizganje plastike. Nekaj tednov bo trajalo, da bodo ti pripravljeni, zato je metoda 3D tiskanja trenutno najboljša izbira za hitro zagotavljanje respiratorjev vsaj za najbolj nujne potrebe.

PREDHODNA NOVICA

Nova  koda Octavia vRS iV

Nova Škoda Octavia vRS iV

Škoda je pred kratkim predstavila novo izvedbo Octavie, bombonček na vrhu torte pa kakor vedno predstavlja njena različica z oznako vRS.

30.3.2020 · Avtohiša Pan-Jan

NASLEDNJA NOVICA

 e ve prostornosti  povezljivosti in emocionalnosti

Še več prostornosti, povezljivosti in emocionalnosti

Boljša, prostornejša, varnejša, bolj povezana in bolj emocionalna kot prej: Škoda je s četrto generacijo svoje prodajne uspešnice Octavia dosegla nove dimenzije. Nova Octavia je daljša in širša kot njena predhodnica, ima večji prtljažnik, Škodin novi oblikovalski slog pa poskrbi, da deluje še bolj emocionalna.

11.4.2020 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info