Prihaja nova Škoda Fabia

Pri Škodi so glede oblike svojega novega ali prenovljenega vozila vedno zelo skrivnostni. Tudi z novo Fabio ni nič drugače. Čeprav so jo v Avstrijskem letovišču Zel lam See izbrani novinarji lahko preizkusili v živo, so jo z maskirno folijo dobro zamaskirali.

Glavni oblikovalec pri Škodi Oliver Stefani pravi “ŠKODA je z novo Fabio nenehno razvijala svoj oblikovalski jezik. Kompaktna kombilimuzina je vizualno še posebej športna in elegantna. Kiparske linije, dinamična razmerja in sodobne svetlobne enote z LED tehnologijo ter kristalnimi strukturami, značilnimi za Škodo, omogočajo dinamičen in sodoben videz.”

Sodobna in prostorna

Čeprav zasnova nove Fabie ostaja skrivnost, je nekaj informacij že na voljo. Četrta generacija Fabie uporablja platformo MQB-A0, ki je novemu avtomobilu omogočila večjo velikost. FABIA je dolga 4.107 mm (110 mm večja), 1.780 mm široka (+ 48 mm), medosna razdalja pa je narasla za 94 mm na 2.564 mm. Večje dimenzije zagotavljajo veliko več prostora tako za potnike v avtomobilu kot za njihovo prtljago. Prtljažnik je zrasel na 380 litrov prostornine. Toda kljub izrazitemu povečanju dimenzij so konstruktorji uspeli ohraniti maso nove generacije FABIA skoraj nespremenjeno.

Nova generacija motorjev

Enaka masa vozila ima dve prednosti: nova Fabia je ohranila odlično dinamiko, zahvaljujoč novi generaciji motorjev Evo pa majhna teža zmanjšuje tudi porabo goriva. Porabo goriva zmanjšuje tudi izjemna aerodinamika: koeficient zračnega upora znaša 0,28, kar je najnižje v segmentu majhnih avtomobilov. Dejavniki, ki so omogočili ta odličen rezultat, vključujejo novo zasnovo koles in optimizacijo zračnega toka okoli koles, pa tudi aktivne letvice v spodnjem dovodu hladilnega zraka v sprednjem odbijaču, značilnost, ki se že uporablja pri modelih Octavie.

Na voljo bo izbira petih pogonskimi sklopov. Osnovna pogonska sklopa sta dva trivaljna motorja z prostornino 1,0 litra in brez turbine. Ta zagotavljata 48 in 59 kW moči ter prenašata moč preko petstopenjskega ročnega menjalnika. Naslednja stopnja obsega dva  trivaljna motorja s turbopolnilnikom, eden z močjo 70 kW (spet s petstopenjskim ročnim menjalnikom), drugi pa je 81 kW s šeststopenjskim ročnim ali sedem-stopenjskim samodejnim menjalnikom DSG. Vrh ponudbe pogonskega sklopa bo 1.5 TSI z močjo 110 kW, ki bo serijsko opremljen s sedem-stopenjskim samodejnim DSG menjalnikom.

Ducat Simply Clever pripomočkov.

V koraku z razvojem je Fabia pridobila tudi veliko novih pametnih varnostnih in asistenčnih sistemov. Nova Fabia ima lahko kar devet zračnih blazin (večina jih je vgrajena serijsko; zračne blazine za kolena in stranske zračne blazine pa so del dodatne opreme). Prvič so vsi potniški sedeži opremljeni z okovjem ISOFIX in pritrdilnimi sidri za otroške sedeže.

Povem nova opcija za Fabio je paket Travel Assist, ki prinaša avtomatizirane vozne funkcije. Ker je Fabia doma v mestu, bodo avtomatizirana pomoč pri parkiranju in senzorji prišli zelo prav.

Skupaj je v novi Fabii kar 43 Simply Clever dodatkov, dvanajst pa jih je povsem novih. Sem spadajo USB-C priključek v vzvratnem ogledalu in velika večnamenska torbica pod polico prtljažnika. Torbica ima lahko skupno težo 3,5 kilograma in je na primer idealen kraj za npr. shranjevanje plašča. Obdržali so tudi že znane Simply Clever dodatke kot sta strgalo za led pod pokrovčku posode za gorivo in držalo parkirnega listka na A-stebričku.

Nove Simply Clever funkcije v Fabii

  • Zložljivo naslonjalo sovoznikovega sedeža
  • Dva žepa za shranjevanje pametnih telefonov na naslonih sprednjih sedežev
  • Večnamenski žep za shranjevanje
  • Vtičnica USB-C na vzvratnem ogledalu
  • Zložljiv, prilagodljiv predal za shranjevanje v prtljažniku
  • Spredaj upravljana bralna lučka pri zadnjih sedežih.
  • Držalo za shranjevanje kartic in pisal v predalu pred menjalnikom
  • Odstranljivo držalo za skodelico
  • Držalo za kartice in kovance v pokrovu predala za rokavice
  • Predal za shranjevanje na predoru pred zadnjima sedežema z držalom za skodelico
  • Odstranljiv senčnik za panoramsko streho
  • Zaščita pred poškodovanjem prtljažnika med nalaganjem

Podobne objave