Prenovljeni ŠKODA Karoq

Velik del uspeha Škodinega prodora v segment vozil SUV lahko pripišemo ravno Karoqu, saj je bilo v štirih letih izdelanih in prodanih že pol milijona primerkov, lani in v prvem polletju 2021 pa je bil celo drugi najbolje prodajani model, takoj za Octavio.

Prenovljeni Karoq je deležen številnih oblikovalskih sprememb, ki sledijo oblikovanju nedavno prenovljenega Kodiaqa. Največje spremembe so vidne okoli vitkejših in ostrejših žarometov, ki zdaj segajo do širše mreže hladilnika ter so po novem na voljo v LED matrični tehnologiji. Nove dnevne luči so deljene in spominjajo na prejšnjo generacijo Octavie. Spodnji LED moduli so zdaj usmerjeni na strani avtomobila namesto v mrežo hladilnika. Skupaj ustvarjajo značilno podobo štirih luči. Sprememba je tudi na sprednjem odbijaču, ki ima zdaj bolj dinamično oblikovanje in večje odprtine za dovod zraka. Zadek krasi drugačen difuzor, večji spojler na prtljažnih vratih, ožje luči in seveda napis ŠKODA.

 

Zahvaljujoč novemu sprednjemu delu in širši šesterokotni mreži hladilnika ima ŠKODA KAROQ zdaj bolj robusten videz. Žarometi, ki so sedaj ožji, imajo novo postavitev in so prvič na voljo tudi v različici LED Matrix. Spremenjeni so bili tudi številni drugi elementi: predvsem odbijači, pa tudi zadnji spojler na vrhu prtljažnih vrat. Novi sprednji odbijač je zdaj enake barve kot preostali del avtomobila. Zadnje luči imajo tudi nov tanjši videz, zadnji odbijač pa ima enako lakiranje kot karoserija. Mimogrede, KAROQ bo na voljo v skupno devetih barvah, od katerih sta dve – Phoenix oranžna kovinska in grafitno siva kovinska – popolnoma novi za ta avtomobil.

Spojler na petih vratih je podolgovat, kar zgladi silhueto avtomobila, hkrati pa pomaga izboljšati aerodinamiko v povezavi z drugimi modifikacijami. Zaradi tega je KAROQ eden najbolj aerodinamičnih avtomobilov v svojem segmentu. Ni presenetljivo, saj so inženirji preoblikovali tudi lita platišča. Ta so spet aerodinamično optimizirana, v dveh primerih pa jih je mogoče opremiti s posebnimi pokrovi, ki še izboljšajo pretok zraka. Vse to pomaga zmanjšati emisije CO2 in porabo goriva.

OKOLJU PRIJAZNI MATERIALI IN MOTOR

Pod pokrovom ŠKODE KAROQ boste našli enega od petih sodobnih, varčnih motorjev generacije Evo: bencinske motorje TSI s turbo polnilnikom s prostornino 1,0, 1,5 in 2,0 litra (s 110, 150 in 190 konjskimi močmi).  ali dve različici dvolitrskega turbo dizelskega agregata 2.0 TDI (115 in 150 konjskih moči). Bencinski motorji uporabljajo posebno rešitev za zmanjšanje notranjega trenja, motor 1,5 TSI pa ima tudi sistem za deaktivacijo enega izmed valjev, ki pripomore k zmanjšanju porabe goriva.

Pri dizlih je prenovljena ročična gred ena od lastnosti, ki pomaga zmanjšati porabo, medtem ko je ključ do nizkih emisij, vključno z vsemi pomembnimi emisijami dušikovih oksidov, nadgrajen sistem za obdelavo izpušnih plinov z uporabo “selektivne katalitične redukcije”. V procesu, imenovanem dvojno doziranje, se AdBlue® uporablja za zmanjšanje onesnaževal, pri čemer ohranja emisije NOx precej pod zahtevanim standardom.

Kupci lahko ponovno izbirajo med različnimi ročnimi menjalniki in avtomatiko DSG z dvojno sklopko, na voljo pa je tudi pogon na vsa kolesa (4 × 4 in DSG menjalnik sta serijsko vgrajena pri različici 2.0 TSI).

K zmanjšanju okoljskega odtisa prispeva tudi notranja zasnova avtomobila, ki uporablja okolju prijaznejše materiale. Opcijsko oblazinjenje iz ECO tkanine, ki za oblazinjenje sedežev in drugih površin uporablja reciklirane materiale neživalskega izvora, to idejo popelje najdlje. »Ena od glavnih inovacij je nova ECO tkanina, ki uporablja veganske, delno reciklirane in reciklirane materiale. Prevleka za sedež je narejena iz recikliranih PET plastenk,« pravi Oliver Stefani.

Nove kombinacije materialov in nove funkcije opreme, kot je opcijski električno upravljan sovoznikov sedež s spominom, naredijo notranjost novega KAROQ-a zelo prijeten in udoben prostor. Ni treba posebej poudarjati, da je ohranjena prostornost predhodnika, vključno s prtljažnikom s prostornino do 521 litrov.

POVEZLJIVOST IN SODOBNI ASISTENČNI SISTEMI

Nova ŠKODA KAROQ ima tudi številne varnostne funkcije in pomočnike pri vožnji, avtomobil pa je mogoče opremiti tudi z najsodobnejšim paketom Travel Assist, ki znatno poveča udobje na dolgih potovanjih. Vse napredne tehnologije, vključno z mestnim sistemom zaviranja v sili, aktivnim tempomatom s prilagajanjem glede na okoliščine, sistemom za ohranjanje vozila v voznem pasu in drugimi rešitvami, so zasnovane tako, da zmanjšajo verjetnost morebitnih trkov. V primeru nesreče pa bo potnike zaščitilo do devet zračnih blazin in zavorni sistem, ki po nesreči imobilizira avto in preprečuje nadaljnje nenadzorovano gibanje.

Na voljo je tudi proaktivna zaščita potnikov. Če radar, ki se nahaja na sprednjem delu avtomobila, zazna nevarnost trka ali močno zaviranje, sistem samodejno zapre odprta okna ali panoramsko streho, vklopi varnostne luči in zategne sprednje varnostne pasove. KAROQ je zdaj serijsko opremljen z Virtual Cockpit mini, z 8-palčnim digitalnim zaslonom; 10,25-palčni virtualni kokpit s širšim naborom funkcij je na seznamu opcijske opreme. Na voljo so tudi tri različne stopnje informacijsko-zabavne vsebine z zasloni od 8 do 9,2 palca. Seveda so tu tudi funkcije povezovanja pametnih mobilnih naprav preko sistmov Android Auto ter Apple carPlay, predvsem v višjih infotainment nivojih, ali digitalni pomočnik Laura, ki razume skupaj petnajst jezikov.

 

SPORTLINE

Posodobljeni KAROQ je na voljo tudi v športni različici SportLine. Odlikujejo ga športna alu platišča do velikosti 20 palcev ter številnimi detajli pobarvani v črni krom kot so rešetka hladilnika, obrobe oken, vzdolžni strešni nosilci in pokrovi zunanjih ogledal. Ekskluzivno za model SportLine je pogonski agregat 2.0 TSI s 190 konjskimi močmi, ki je vpet v samodejni menjalnik DSG in 4×4 pogonom na vsa kolesa.

KAROQ SPORTLINE se ponaša tudi z značilno notranjostjo z bogato opremo in športnimi sedeži, oblazinjenimi v zračni material ThermoFlux. Sedeži imajo vgrajene vzglavnike, avtomobil pa ima trikraki športni volan in številne druge športne detajle.

Ni dvoma, da je Škoda Karoq odlično vozilo. Vabljeni v naša salona v Trebnjem in v Ivančni Gorici.

Takoj dobavljiva vozila Karoq:

 

Podobne objave