Novice Škoda

Avto neologizem

12.5.2020 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

Avto neologizem

Neologizmi nastajajo kot nove enote v jeziku, s prevzemanjem ali s ponovno oživitvijo besed, ki so v jeziku že obstajale. Vam je kaj znano? Recimo proceed, ki je bil še nedolgo nazaj trivratna kombilimuzina z največjo priljubljenostjo med mlajšo populacijo. Danes je ta beseda zapisana na zadku precej večjega karavana, a ne klasičnega, temveč bolj elegantnega, z nizko urezano streho in seksi zaobljenim zadkom. 

Proceed je s 4.605 milimetri daljši tako od kombilimuzine kot od običajnega karavanskega ceeda, kar obljublja prostorske presežke, a je treba upoštevati tudi za dobre štiri centimetre nižjo strešno linijo. Prtljažnik je s 594 litri za približno 200 litrov večji kot pri kombilimuzini in za 30 litrov manjši kot pri karavanu. V primerjavi z zadnjim je nekoliko manj ugoden tudi dostop, predvsem zaradi ožje odprtine, česar ne more nadomestiti niti zelo visoko odpiranje dolgih prtljažnih vrat.
Podobno je s prostorom na zadnji klopi, kjer zlahka sedijo odrasli potniki, a je zaradi majhnih steklenih površin tam občutek vseeno nekoliko utesnjen, tudi dostop ni tako dober kot pri ostalih dveh sorodnikih. Sprednji del kabine je popolnoma enak kot pri ceedu, zato le povzemimo, da je ergonomija zelo dobra, kombinacija digitalizacije in analognih stikal smiselna, končna obdelava pa na zelo visokem nivoju. Edina pripomba, ki smo jo imeli, je neskladje med drzno zunanjostjo in zadržanim
notranjim oblikovanjem. Za edini občutek drugačnosti je poskrbel paket GT-line s športnim usnjenim volanom, kovinskimi stopalkami in posebnim sedežnim oblazinjenjem, a je ta na voljo pri vseh ceedih.

Nekoliko trše in za par milimetrov znižano podvozje je vsekakor dovolj, da se proceed pelje malenkost bolj dinamično in je v ovinkih bolj odziven. Ravno zato bi mu z veseljem namenili bolj zmogljive motorje, kot je bil testni 1,4-litrski turbobencinar s 103 kilovati (140 KM). Še posebej v povezavi s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, katerega odlike niso niti kratki hodi ročice niti kratka prestavna razmerja. Vsekakor je za vozniške užitke v tem primeru boljša izbira 7-stopenjski menjalnik z
dvojno sklopko, tudi 1,6-litrski stroj z dobrimi 200 »konji« ne bi bil preveč. Dobra plat zmerne izbire motorja je poraba goriva, ki je na našem testu zlahka padla pod sedem litrov, športna dinamika pa vseeno zahteva do dva litra več. Podobno je s ceno, saj je prej omenjeni močnejši motor dražji za kar pet tisočakov. Tudi 29.790 evrov, kolikor stane testni primerek po ceniku, končni kupec ne plača, temveč si s popusti znesek lahko močno zniža. Najprej dva tisočaka za vozila iz zaloge, potem
še 3.600 evrov na gotovino ali kar 5.600, če se odloči za financiranje. 22.190 evrov za prerojeni proceed, ki je našel navdih pri precej bolj prestižnih modelih, pa ni več tako veliko.

PREDHODNA NOVICA

Elektrina mobilnost v  kodinem slogu

Električna mobilnost v Škodinem slogu

Prvi Škodin serijski model, zasnovan na osnovi Volkswagnove koncernske modularne platforme za električni pogon (MEB), združuje značilne Škodine odlike, kot sta izjemna prostornost in emocionalen dizajn, ter užitek v vožnji s trajnostnim pečatom.

8.5.2020 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

NASLEDNJA NOVICA

Prvi  kodin SUV  ki bo na voljo v izvedbi ScoutLine

Prvi Škodin SUV, ki bo na voljo v izvedbi ScoutLine

– Kamiq je prvi Škodin SUV, ki bo na voljo v izvedbi ScoutLine
– Nova opremska linija SUV-ja z robustnim značajem in terenskim videzom
– Video predstavlja adute Škode Kamiqa ScoutLine

14.5.2020 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info