|

Ima vaš avto sistem za nadzor stabilnosti vozila ESP?

Sistem za nadzor stabilnosti vozila ESP je eden od najpomembnejših sodobnih pripomočkov.

Ta sistem vozniku pomaga obdržati nadzor nad vozilom v nepredvidenih dogodkih ter na spolzki cesti. V takšnih primerih po navadi voznik zelo ostro zavre in zavije, pri tem vozilo začne zanašati. Vozilo uspe obvladati le redkim voznikom.

 ESP povezuje dva sistema in sicer sistem proti blokiranju koles (ABS) in sistem proti zdrsu koles (ASR).   Sistem pridobi informacije iz senzorja volana, senzorja prečnih pospeškov in štirih kolesnih senzorjev. Tako dobi informacijo o hitrosti vozila, pritisk na zavorni pedal, smer oziroma položaj volanskega droga in razliko hitrosti vrtenja posameznih koles.  Na osnovi teh informacij računalnik kar petindvajsetkrat v sekundi primerja parametre.

Krmilnik  poseže v delovanje motorja in mu zmanjša moč ter v zavorni sistem, kjer zavira z vsakim kolesom posebej, da vozilo poravna v željeno smer. Torej počne nekaj, česar voznik sam ne bi mogel, saj ob pritisku na stopalko zavore enostavno zaviramo z vsemi kolesi.

Prepričanje, da je v krizni situaciji najbolje vse prepustiti asistenčnim  sistemom je zmotno. Če se boste pripeljali v zavoj prehitro ali bodo pnevmatike izgubile oprijem ali vas bo presenetila podlaga s slabim oprijemom, se  po najboljših močeh poskusite rešiti sami! Sistem ESP pa vam bo pri tem samodejno pomagal.

Predhodnika današnjega sistema so predstavili že leta 1983. Serijsko pa so z njim začeli opremljati vozila višjega cenovnega razreda leta 1993. Od leta 2011 pa je elektronski stabilizacijski sistem na evropskem trgu obvezen.

Da ima vaše vozilo sistem ESP je razvidno ob zagonu motorja, kjer se za kratek čas pojavi simbol oranžne barve s tem napisom ali simbolom vozila, ki ga zanaša. Pri nekaterih vozilih imate lahko tudi stikalo z enakim simbolom saj imate v tem primeru možnost izklopa. Včasih pritisk na stikalo izključi le sistem proti zdrsu pogonskih koles, za izklop sistema ESP pa je potreben več sekundni pritisk na stikalo.

V kolikor vam simbol za ESP na armaturni plošči neprestano gori, to pomeni, da je sistem izklopljen ali ne deluje in vam v primeru težav na cesti ne bo mogel pomagati. Razlogov za nedelovanje je več. Lahko je potreben le vklop sistema ali menjava enega od senzorjev, ki jih potrebuje za delovanje ali…

V tem primeru vas vabimo v eno od naših enot, kjer vam bomo z veseljem pomagali.

Podobne objave