Obvestila

Ali je menjava pnevmatik zares potrebna?

12.10.2021 · Avtohiša Pan-Jan

Ali je menjava pnevmatik zares potrebna

Glede na količino snega pozimi v zadnjih nekaj letih, se mnogi sprašujemo, ali je menjava pnevmatik res potrebna in ali je zakon o varnosti cestnega prometa, ki narekuje uporabo zimske opreme, res upravičen. Odgovor Pan Janovih strokovnjakov je kratek in jedrnat. Da.

Zakon o pravilih cestnega prometa predpisuje, da morajo biti motorna in priklopna vozila v obdobju med 15. novembrom in 15. marcem opremljena z zimsko opremo. A to ne pomeni, da v času pred in po predpisanemu datumu ne potrebujete zimske opreme, če so zunaj zimske razmere.

Po zakonu je minimalna globina profila letne pnevmatike 1,6 milimetra, zimske pnevmatike pa 3 milimetre. Poleg manjšega profila so letne pnevmatike narejene iz drugačne zmesi, ki je trša. V poletnih razmerah je to idealno, saj bi se mehkejša zmes veliko hitreje obrabila. V zimskih razmerah pa temu ni tako.

Četudi pozimi ni nujno snega, so temperature v obdobju od 15. novembra do 15. marca precej nižje. Pri nizkih temperaturah nas bi lahko zaradi slabega oprijema pnevmatik hitreje zaneslo. Vozilo bi lahko začelo neobvladljivo drseti, kar bi lahko privedlo do prometne nesreče. Če pride do prometne nesreče, pa nimamo težav le z razbitim vozilom, ampak tudi z morebitnimi telesnimi poškodbami. V kolikor nismo opremljeni z obvezno zimsko opremo, nas lahko kar krepko oglobijo. V primeru, da zaradi nesreče ali prekrška oviramo promet na cestišču, oziroma povzročimo zastoj, nas lahko policist oglobi s kaznijo v višini 200 evrov, ne uide pa nam niti 5 kazenskih točk.

Pozimi priporočamo kvalitetne zimske pnevmatike s profilom 3 milimetre ali več, prav tako naj pnevmatike ne bodo starejše od 5 let. Poudarjamo, da cena ni nujno sinonim za kvaliteto. Res je pomembno, da se pri izbiri pnevmatik pogovorite s strokovnjakom.

Potek menjave pnevmatik

Mehaniki pnevmatike sprva pregledajo ali ustrezajo zakonu o varnosti cestnega prometa, torej preverijo ali so varne. Pred montažo kolesa najprej uravnotežijo. Če kolesa niso pravilno uravnotežena, vozilo lahko začne tresti, kar ni le moteče in neudobno, temveč tudi škodljivo za vaše vozilo, saj se končniki, zglobi roke in drugi vitalni deli podvozja v takih okoliščinah veliko hitreje obrabijo. Ko so kolesa uravnotežena, mehaniki še napolnijo pnevmatike z ustreznim tlakom. Sledi vijačenje in vaše vozilo je pripravljeno.

Pri Pan Janu strokovno in kvalitetno poskrbimo menjavo pnevmatik osebnih vozil kot tudi vanov in avtodomov. Prehitite zima in gnečo ter svojega konjička uredite že sedaj.

Vabljeni, da preverite več in se naročite v naših poslovalnicah.
Trebnje:
Rajko Uhan, 07/34 60 705
Ivančna Gorica:
Miha Flisar, 01/32 04 715

PREDHODNA NOVICA

Dosegamo Platinasto bonitetno odlinost

Dosegamo Platinasto bonitetno odličnost!

Pri podjetju Pan Jan smo zelo ponosni na dejstvo, da že tri leta zapored posedujemo najvišjo bonitetno odličnost Zlati AAA, posledično pa dosegamo tudi Platinasto bonitetno odličnost po mednarodno priznanih kriterijih poslovno analitične hiše Bisnode.

29.9.2021 · Avtohiša Pan-Jan

NASLEDNJA NOVICA

Prva upnija v Sloveniji s svojo elektrino polnilnico

Prva župnija v Sloveniji s svojo električno polnilnico

V ponedeljek, 18. 10. 2021 se je v Grosuplju, natančneje v župnišču Grosuplje odvila prav posebna otvoritev novih električnih polnilnic, ki so na voljo vsem okoliškim prebivalcem in faranom. Župnik g. Golob je dejal, da je resnično hvaležen, da se je prikazala priložnost za sodelovanje s podjetjem Pan Jan, ki je v partnerstvu in ob pomoči Porshe Finance Group Slovenia zelo hitro, učinkovito, odzivno in tehnično dovršeno speljala in omogočila tovrsten projekt.

22.10.2021 · Avtohiša Pan-Jan