Novice Kia

Pripravljen na drugi polčas

2.4.2020 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

Pripravljen na drugi polas

Snovalci četrte generacije kie sportage so bili že v prvo tako uspešni, da njihov SUV ni potreboval obsežne prenove. Zato so se pri obliki omejili le na estetske popravke, ki so mu z rahlo spremenjeno masko in nekaj novimi kromiranimi detajli prinesli pomlajen in obenem tudi malce bolj eleganten videz.

Tudi v notranjosti ni bilo treba veliko spreminjati, saj se je že pred prenovo izkazala z zelo dobro ergonomijo in kakovostno izdelavo. Tu so poleg posodobitve multimedijske naprave, ki pri paketu EX fresh vključuje 17,8-centimetrski (7-palčni) zaslon na dotik, vzvratno kamero in navigacijsko napravo tomtom s kartografijo Evrope, spremenili le manjše detajle, kot je oblika prezračevalnih rež. Ostalo je tako dobro, kot je bilo.

Osnovni dizelski motor je na voljo le v kombinaciji z ročnim menjalnikom in pogonom na sprednji kolesi.

Bolj očitno je sportage prenovljen pod sprednjim pokrovom, kjer se v primeru izbire osnovne dizelske izvedbe namesto 1,7-litrskega po novem skriva 1,6-litrski prisilno polnjeni štirivaljnik. Ta v šibkejši izvedbi LP (low power) razvije 85 kilovatov (115 KM), povezan pa je s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, prek katerega se moč prenaša na sprednji kolesi.

Na papirju se ta kombinacija lahko zdi skromna za predstavnika SUV-jev, a je v praksi v večini razmer popolnoma zadovoljiva. Morda mu res razmeroma hitro zmanjka sape, a verjamemo, da to povprečnega uporabnika ne bo zmotilo. Gotovo ga ne bo zmotila zmerna poraba goriva, ki je na testu znašala 6,9 litra na 100 kilometrov.

Mi bi si sicer želeli dvosklopčni menjalnik, ki nas je v kombinaciji z 1,6-litrskim turbodizlom navdušil v karavanskem ceedu, a je na voljo le z močnejšo izvedbo tega stroja, kar avtomobil skupaj podraži za 2.300 evrov. Brez tega, a z bogato opremo EX fresh sportage (modelno leto 2019)  stane konkretnih 31.699 evrov, pri čemer vsem kupcem ob gotovinskem plačilu ponudijo 5.800 evrov popusta. V primeru izbire financiranja pa lahko prihranek znaša kar 8.700 evrov, kar pomeni, da
je treba za avtomobil odšteti precej bolj sprejemljivih 23 tisočakov.

PREDHODNA NOVICA

Novi Sorento

Novi Sorento

KIA je novega Sorenta zelo temeljito prenovila v mišičastega mestnega križanca s kvadratno silhueto in bolj poudarjenimi zunanjimi detajli. Navznotraj še večji in pametnejši, poganjal pa ga bo tudi hibridni pogon.

29.3.2020 · Avtohiša Pan-Jan

NASLEDNJA NOVICA

XCeed prejel nagrado za oblikovanje

XCeed prejel nagrado za oblikovanje

Oblikovni križanec Kia XCeed je osvojil oblikovalsko nagrado Red Dot za leto 2020, s čimer je postal že četrti predstavnik družine Ceed, ki je odnesel to prestižno priznanje za produktno oblikovanje.

2.4.2020 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info