Novice Kia

Novi Sorento dobil večstopenjski zavorni sistem

18.11.2020 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

Novi Sorento dobil vestopenjski zavorni sistem

Novi Sorento je prvi model Kie, opremljen s Kiinim inovativnim večstopenjskim zavornim sistemom (MCB – Multi-Collision Brake system), ki pomaga pri preprečevanju poškodb pri  sekundarnih trkih po začetnem trku.

MCB začne samodejno zavirati, ko se sprožijo zračne blazine
Sistem je namenjen preprečevanju ali zmanjševanju resnosti poškodb pri sekundarnih trkih, do katerih lahko pride, ko se vozilo še naprej ustavlja, pogosto kar brez voznikovega nadzora. Sistem se aktivira po sprožitvi varnostnih zračnih blazin, ki nakazuje resnost tveganja nesreče in zahteva posredovanje. Po sprožitvi sistem meri hitrost vozila in spremembe smeri ter z zaviranjem z ustrezno jakostjo zavorne sile nadzorovano ustavi vozilo. Sistem spremlja položaj stopalk, da preverja, če voznik
poskuša pospešiti ali zavirati. Če MCB sistem zazna premajhno ali nikakršno posredovanje voznika, posreduje elektronski stabilnostni sistem (ESC), ki uporabi ustrezno količino zavorne sile za ustavitev vozila. Sistem deluje pri hitrostih do 180 km/h, ker lahko zaviranje pri še višjih hitrostih povzroči druge hujše posledice. Sorento 4. generacije bo prvi model Kie v Evropi, ki bo vključeval to inovativno varnostno tehnologijo. Sorento bo eden najbolj varnih avtomobilov v svojem razredu, saj
je opremljen z različnimi tehnologijami za preprečitev trka, kot so npr. Kiin najnovejši sistem za preprečevanje naleta (FCA) s prepoznavanjem pešcev, kolesarjev in vozil. MCB razširja obseg Sorentovih varnostnih nalog z osredotočanjem na situacije takoj po nesreči, s čimer izboljšuje obsežen varnostni paket. Sistem MCB bo serijsko vgrajen pri vseh Sorentovih različicah, vključno z novim priključnim hibridom, ki ga pričakujemo v začetku naslednjega leta.

Euro NCAP z dodatnimi točkami nagrajuje MCB
Učinkovitost sistema MCB pri preprečevanju sekundarnih nesreč so prepoznali pri Euro NCAP. Vozila, opremljena z omenjenim sistemom, prejmejo dodatne točke za zaščito odraslih potnikov. Empirični testi sistema so pokazali, da so vozila z MCB-jem udeležena v 8 % manj nesrečah s smrtnim izidom, z njim pa v primeru nesreče nastane tudi 4 % manj hujših poškodb kot v vozilih brez MCB-ja. Kia bo sistem MCB v ostale modele iz svoje ponudbe vpeljala v naslednjem letu.

PREDHODNA NOVICA

Avtomobilska skupina Hyundai Kia je najnoveji delniar podjetja IONITY

Avtomobilska skupina Hyundai-Kia je najnovejši delničar podjetja IONITY

Skupina Hyundai Motor Group (HMG) se je pridružila mreži IONITY, največji evropski mreži hitrih polnilnic, v kateri je postala strateški partner in delničar.

6.11.2020 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

NASLEDNJA NOVICA