Novice Kia

Novi KIA Sorento

29.5.2021 · Avtohiša Pan-Jan

Novi KIA Sorento

Po slovenskih cestah se že vozi popolnoma novi Kiin velikan, Sorento!

Dodani so številni pripomočki za udobje – npr. zlaganje zadnjih sedežev z gumbom, držala za vhod in izhod iz vozila, možnost upravljanja s klimo v tretji vrsti ter USB priključki za vsak posamezen sedež. Prtljažnik je v primerjavi s prejšnjo generacijo zrasel za 45 litrov. Zdaj ima prostornino 705 litrov, oziroma 910 litrov, če v izberemo avto z le petimi sedeži. Če drugo in tretjo vrsto sedežev zložimo, lahko za zlaganje nerodnih predmetov koristimo povsem ravno dno.

Vozniku bo v pomoč novi projekcijski zaslon, ki za zdaj prikazuje osnovne informacije za vožnjo. Pod njim se nahaja nov digitalni zaslon merilnikov, ki po novem prikazuje tudi sliko vzvratnih kamer, da pokrije mrtvi kot.

Za pogon skrbijo turbodizelski in bencinsko-hibridni pogonski sklopi:

Turbodizelski pogon: 2,2 CRDi, 148 kW

Klasični hibrid: 1,6 T-GDi, skupno 176 kW (baterija s kapaciteto 1,49 kWh)

Priključni hibrid: 1,6 T-GDi, skupno 199 kW (baterija s kapaciteto 13,8 kWh)

Dizelski pogon je dobil 8-stopenjski dvosklopčni menjalnik z mokro sklopko, za prenos moči pri hibridih pa še naprej skrbi 6-stopenjski samodejni menjalnik. Vse različice so na voljo z dvo- ali štirikolesnim pogonom.

Ker gre za SUV-ja, je logična tudi nadgradnja ponudbe voznih programov s terenskimi. Na voljo so načini za tri podlage – sneg, blato in pesek. Vozni programi prilagajajo porazdelitev pogona, silo zaviranja, navor motorja in delovanje samodejnega menjalnika. Pri vožnji naj bi se čutile tudi izboljšave pri strukturni togosti in kakovosti uporabljenih materialov.

Vlečna zmogljivost pri dizelskih motorjih znaša 2.500 kilogramov, pri hibridih pa je ta nekoliko manjša – 1.650 kilogramov. Prvič je pri Sorentu na voljo tudi električna vlečna kljuka.

Izboljšave na področju asistenčnih sistemov zajemajo pametni prediktivni tempomat, ki upošteva podatke navigacije, sistem za zadrževanje sredine voznega pasu lahko ob vklopu smernika zdaj tudi samodejno prehiteva, avtomobil pa tudi opozarja potnike pri izstopanju iz vozila v primeru bližajoče se nevarnosti.

PREDHODNA NOVICA

Slovaka tovarna e naprej odskona deska za Kiino rastoo prisotnost v Evropi

Slovaška tovarna še naprej odskočna deska za Kiino rastočo prisotnost v Evropi

Kiina že večkrat nagrajena slovaška tovarna je dosegla nov pomemben mejnik v zgodovini te znamke – nedavno so v tamkajšnjih obratih izdelali 4-milijonto vozilo in sicer Kia Sportage.

29.5.2021 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

NASLEDNJA NOVICA

Miiasta zunanjost in inovativna notranjost

Mišičasta zunanjost in inovativna notranjost

Kia je včeraj pokazala prve skice povsem novega Sportaga – 5. generacije najbolj priljubljenega SUV modela te znamke.

1.6.2021 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info