KIA si je zagotovila najvišja priznanja

Novi Kiin paradni konj EV9 z zmago v kategoriji “Družinski avtomobili” na podelitvi nagrad Zlati volan 2023 nadaljuje svoje uspešne nastope na strokovnih tekmovanjih. Popolnoma električni sedemsedežni SUV je bil v začetku septembra imenovan tudi za ‘Nemški luksuzni avtomobil leta 2024’.

“V veliko zadovoljstvo mi je prejeti nagrado Zlati volan. To je dokaz trdega dela in predanosti celotne ekipe Kia,” je dejal Karim Habib, izvršni podpredsednik in vodja Kiinega globalnega oblikovanja. “To najnovejše priznanje je še en dokaz Kiine odločenosti, da bo še naprej vodilna na področju elektrifikacije, pionirske tehnologije in inovacij, ki na novo opredeljujejo avtomobilsko industrijo.”
    
Nagrade Zlati volan so priznanje za najboljša vozila na trgu
Nagrade Zlati volan, ki jih od leta 1976 podeljujeta AUTO BILD in BILD am SONNTAG, združujejo javno glasovanje in strokovne ocene ter veljajo za najpomembnejše priznanje v nemški avtomobilski industriji. Letos sta obe uredništvi nominirali skupaj 57 novih avtomobilov, nato pa so bralci izbrali 21 finalistov. Ugledna 19-članska žirija je finaliste na dirkališču DEKRA Lausitzring podrobno preizkusila. Letos je žirija prvič v svojih končnih ocenah vnaprej razkrila rezultate dveh testov:
DEKRA je pri finalistih analizirala sisteme za pomoč vozniku, medtem ko je uredništvo časopisa Computer Bild ocenilo usposobljenost finalistov na področju povezljivosti.

“EV9 je žirijo prepričal kot vsestranski in prostoren družinski avtomobil z najsodobnejšo 800-voltno tehnologijo, inovativnimi funkcijami in odličnimi sistemi za pomoč vozniku,” je povedal Robin Hornig, urednik revije AUTO BILD in glavni urednik avtomobilskega oddelka skupine BILD. Vsi rezultati nagrad Zlati volan bodo objavljeni v 45. številki revije AUTO BILD v letošnjem letu.
    
Zaporedne nagrade Zlati volan za serijsko zmagovalko Kio
Z zmago na tekmovanju za Zlati volan za leto 2023 se nadaljuje zgodba o uspehu te znamke. Kia ima v svoji trenutni modelni paleti štiri dobitnike nagrad: kompaktni crossover XCeed je zasedel prvo mesto leta 2019, SUV Sorento je zmagal leta 2020, električni crossover Niro EV je leta 2022 zmagal v kategoriji “Kompaktni SUV-ji”, zdaj pa je EV9 drugi Kiin električni model zapored, ki je prejel nagrado Zlati volan. Kia je že dolgo pionir na področju elektrifikacije. S preoblikovanjem do leta
2021 je znamka pospešila prehod na električna vozila in utrdila svoj položaj enega vodilnih ponudnikov e-mobilnosti na svetu. Samo v Nemčiji je leta 2022 41,3 % novih avtomobilov Kia, bilo opremljenih s priključkom za polnjenje (prodajni delež EV in PHEV). Na celotnem nemškem trgu je ta delež predstavljal 31,4 % (po podatkih KBA).
    
Popoln spremljevalec za družinska potovanja: največ prostora, vsestranskosti in dosega
Tako kot večkrat nagrajeni električni križanec Kia EV6 tudi popolnoma električni Kia EV9 temelji na namenski platformi za električna vozila E-GMP. EV9 je eno prvih sedemsedežnih električnih vozil na trgu in ponuja prostorno notranjost z udobjem kot v dnevni sobi. Na voljo je tudi v dveh šestsedežnih različicah (opcijsko pri različici GT-line). Dva ločena sedeža v drugi vrsti sta na voljo kot sedeža za sprostitev ali kot vrtljiva sedeža (vrtljiva za 90 stopinj proti odprtim vratom ali za 180
stopinj proti tretji vrsti). Prostornina prtljažnega prostora do 2.393 litrov in vlečna zmogljivost 2,5 tone sta v segmentu e-SUV neprekosljiva.
    
Glede na svoj doseg je EV9 odličen sopotnik za družinska potovanja. Različica z zadnjim pogonom (150 kW/204 KM) lahko z enim polnjenjem baterije prevozi do 563 km, medtem ko različica s pogonom na vsa štiri kolesa (283 kW/385 KM) in njegova različica GT-line prav tako presegata mejo 500 km (AWD: 512 km; AWD GT-line: 505 km; kombinirani doseg po WLTP v obeh primerih). Zahvaljujoč tehnologiji 800V se baterija z zmogljivostjo 99,8-kWh v idealnih pogojih napolni od 10 % do 80 % v samo 24 minutah.
V 15 minutah polnjenja je mogoče doseči 249 km dosega baterije, kar zagotavlja izjemno učinkovitost v tem razredu. Vozilo EV9 je tehnološko pripravljeno na prihodnje zahteve, saj je opremljeno s tehnologijo baterij V2G za dvosmerno polnjenje. Vodilno je tudi na področju povezljivosti, saj gre za prvi model Kia, ki ponuja posodobitve in nadgradnje prek nove trgovine Kia Connect Store.
    
19 uglednih ocenjevalcev, med njimi tudi Ralf Schumacher
Priznanja Zlati volan se vsako leto podeljujejo najboljšim novim modelom. Tekmovanje je razdeljeno v različne razrede vozil, pri čemer se električni avtomobili od leta 2022 ne ocenjujejo več ločeno od bencinskih ali dizelskih. Od letošnjega leta tudi ni več ločenih razvrstitev za SUV-je; namesto tega tekmujejo v svojih kategorijah z limuzinami, karavani, kupeji ali kombilimuzinami. Sedanjih sedem razredov vozil je naslednjih: “majhni avtomobili”, “kompaktni razred”, “srednji razred”, “višji
srednji razred”, “višji/luksuzni razred”, “športni avtomobili” in “družinski avtomobili”. V letošnji 19-članski strokovni žiriji so bili nekdanja voznika formule 1 Ralf Schumacher in Hans-Joachim Stuck, voznica relija Isolde Holderied in prvak DTM Maximilian Götz. Poleg voditeljev Line van de Mars in Sidneyja Hoffmanna so sodelovali tudi drugi zvezdniki motošporta, kot so Sophia Flörsch, Daniel Abt in Laura-Marie Geissler. Igralca Rhea Harder in Tom Beck, televizijski kuhar Steffen Henssler
ter model in influencerka Betty Taube so se pridružili ocenjevalni komisiji skupaj z glavnimi uredniki revije AUTO BILD ter dveh vodilnih britanskih in nizozemskih avtomobilskih revij, Auto Express in Auto Week.

Podobne objave