Novice Kia

Kia prva na svetu razvila pametni menjalnik

28.1.2020 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

Kia prva na svetu razvila pametni menjalnik

Avtomobilska naveza Hyundai-Kia je nedavno objavila, da je kot prva na svetu razvila pametni menjalnik (ICT Connected Shift System), ki s pomočjo predvidevanja informacijsko-komunikacijske tehnologije samodejno prestavlja v optimalno prestavo glede na ugotovljene vozne in prometne razmere. Kia in Hyundai nameravata novo tehnologijo uporabiti pri njunih prihodnjih modelih. Med razvojem sistema je bilo vloženih približno 40 prijav za podelitev patenta.

Medtem ko so tehnologije, ki se jih uporablja pri samodejnih menjalnikih (npr. Smart Drive Mode, ki je na voljo pri večini modelov Kia), odvisne od voznikovih želja, je pametni menjalnik prvi sistem, ki samodejno prestavlja glede na razmere na cestah in v prometu. Pametni menjalnik uporablja inteligentno programsko opremo krmilne enote menjalnika (TCU), ki informacije zbira in predeluje v realnem času. Podatki so pridobljeni s pomočjo sledečih tehnologij: 3D navigacija z natančnimi zemljevidi
cest in postavljenimi radarji za merjenje hitrosti ter radarski tempomat. 3D navigacija vsebuje informacije o nadmorski višini, naklonu, ukrivljenosti, številnih drugih elementih ter aktualnem stanju v prometu. Radar v vozilu zaznava hitrost in razdaljo do vozila spredaj ter ostalih vozil, spredaj nameščena kamera pa prinaša informacije z voznega pasu.

Menjalnik zmanjša nepotrebna prestavljanja, za večje udobje in manjšo porabo goriva
Z uporabo vseh teh podatkov TCU s pomočjo algoritma umetne inteligence predvideva optimalno prestavno razmerje v realnem času ter skladno s tem prestavlja. Ko na primer pričakujemo daljšo počasno vožnjo navzdol, radar pa ne zazna nobenih nepravilnosti v zvezi z vozilom spredaj, menjalnik zaradi znižanja porabe prestavi v prosti tek (neutral). Na testiranjih s pametnim menjalnikom na zelo ovinkastih cestah je bilo število prestavljanj zmanjšano za 43 odstotkov v primerjavi z vozili brez tega
sistema. Sistem prav tako  zmanjša število zaviranj za 11 odstotkov ter tako zmanjša voznikovo utrujenost in obrabo zavor.

Pri naglih pospeševanjih, ki jih zahteva vključevanje na avtocestah, sistem samodejno prestavi na športni način (Sport Mode), kar izboljša pretočnost v prometu. Po vključevanju  v promet vozilo samodejno prestavi v prednastavljeni način vožnje, kar omogoča varno in učinkovito vožnjo. Poleg tega motor samodejno zavira ob umiku noge s stopalke za plin, ko zazna grbine za umirjanje prometa (t.i. ležeči policaji), cesto navzdol in odseke cest s spremenjeno omejitvijo hitrosti. Spremembe
razdalje do vozila spredaj zaznava prednji radar, ki samodejno prilagaja  prestavo, kar izboljša vozniško izkušnjo. Sistem je tudi usklajen s tehnologijo avtonomne vožnje, ki se nenehno razvija. Sistem pametnega menjalnika bo v dobi avtonomnih vozil z zagotavljanjem izboljšanega odziva na prometne razmere v realnem času postopoma zmanjševal porabo goriva in omogočal še stabilnejšo vozniško izkušnjo.

Prihodnji razvoj bo upošteval tudi voznikove preference ter semaforje
Kia namerava pametni menjalnik nadgrajevati s še bolj inteligentno tehnologijo, ki bo omogočala komuniciranje s semaforji, pri čemer bo temeljila na tehnologijah LTE ali 5G, ter prepoznavala voznikove namere. Vse to bo privedlo do še učinkovitejšega prestavljanja. Tako se bodo vozila v prihodnjih nekaj letih postopoma iz razmeroma preprostih prevoznih sredstev spremenila v pametne mobilnostne rešitve.

PREDHODNA NOVICA

Zmaga XCeeda Kii prinesla e tretjo nagrado

Zmaga XCeeda Kii prinesla že tretjo nagrado

Kiin novi križanec XCeed je osvojil prestižno nagrado Trophée Argus za leto 2020 v kategoriji kompaktnih in družinskih SUV-jev. Na nedavni slovesnosti je Kia nagrado Argus tako prejela že tretjič, saj jo je leta 2018 osvojil Stinger, šest let pred tem pa je zmago slavil malček Picanto.

25.1.2020 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

NASLEDNJA NOVICA

KIA   narti za prihodnost

KIA - načrti za prihodnost

28.1.2020 · Avtohiša Pan-Jan