Novice Kia

KIA na sejmu CES 2019 predstavlja post-avtonomno vožnjo

12.1.2019 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

KIA na sejmu CES 2019 predstavlja post avtonomno vonjo

Kia Motors kot del skupine Hyundai Motor Group na sejmu zabavne elektronike CES 2019 v Las Vegasu predstavlja nekaj novih tehnologij, razvitih za post-avtonomno vožnjo. Kia, ki še naprej gradi na svoji viziji ‘onstran avtonomne vožnje’ za povezana vozila, predstavljeni na lanskem sejmu, se na letošnjem predstavlja z interaktivno razstavo ‘Prostor čustvene vožnje’, ki predstavlja prihodnost, ko bo avtonomna vožnja postala norma.

R.E.A.D. (‘Real-time Emotion Adaptive Driving’)
Kia je za prihodnost, ko bodo imela vozila možnost avtonomne vožnje, postavila temelje svojega tehnološkega razvoja, ki bo izboljšal način premikanja ljudi. Osrednji del predstavitve vizije ‘prostora čustvene vožnje’ na CES 2019 je sistem R.E.A.D. – Kiin sistem prilagajanja vožnje čustvenemu razpoloženju v realnem času (R.E.A.D.) – prvi kabinski prostor na svetu, temelječ na umetni inteligenci (UI), ki se optimizira in interaktivno prilagaja človeškim čutom.

Sistem R.E.A.D. lahko s pomočjo tehnologije umetne inteligence in prepoznave bioloških signalov z analizo voznikovega čustvenega stanja v realnem času optimizira in posamezni osebi prilagodi kabinski prostor vozila. Tehnologija spremlja voznikovo čustveno stanje z uporabo senzorjev, ki berejo njegove izraze na obrazu, srčni utrip in prevodnost kože (elektrodermalna aktivnost). Sistem potem pripravi kabino glede na oceno petih čutil ter tako ustvari boljše okolje. Tehnologija strojnega učenja
umetne inteligence omogoča oblikovanje osnove obnašanja uporabnika, na podlagi česar sledi identifikacija vzorcev in trendov, ki skladno s tem prilagodi kabino.

Gospod Albert Biermann, predsednik in vodja oddelka za raziskave in razvoj pri skupini Hyundai-Kia, pravi: “Kia razume interaktivno kabino kot ključno točko mobilnosti v prihodnosti. Sistem R.E.A.D. predstavlja združitev najsodobnejše tehnologije nadzora vozila in čustvene inteligence, temelječe na umetni inteligenci. Omogoča nenehno komunikacijo med voznikom in vozilom skozi neizrečeni jezik ‘občutkov’, zato zagotavlja optimalen, človeku prilagojen prostor v realnem času.”

Sistem R.E.A.D. je predstavljen skupaj s tehnologijo V-Touch, ki se kot prva na svetu odlikuje z nadzorom s pomočjo virtualnih kretenj. V-Touch uporablja 3D kamero, ki spremlja uporabnikove oči in prste ter tako omogoča upravljanje nekaterih funkcij v vozilu preko nevsiljivega zaslona, projiciranega na vetrobranskem steklu. S pomočjo preprostih kretenj s prsti lahko vsi potniki v vozilu spremenijo kabinsko okolje, vključno z osvetlitvijo, klimatskim sistemom in zabavnim sistemom, kar pomeni,
da vozilo ne potrebuje več gumbov ali zaslonov na dotik.

Naslednja funkcija inovativnega sistema R.E.A.D. je Kiino vibriranje sedežev glede na predvajano glasbo, kar pomeni, da lahko potniki ob poslušanju ‘začutijo’ svoje priljubljene pesmi. Tehnologija, ki temelji na obdelavi signala, prilagaja vibracije sedežev v skladu s frekvenco zvokov predvajane glasbe. Izboljšanje udobja v kabini se lahko doseže tudi z masažnim vibriranjem sedežev, za večjo varnost pa je tu še opozorilno tresenje, ki ga sprožijo napredni asistenčni sistemi.

Nekatera pri tem pridobljena tehnična znanja so plod sodelovanja Kie s slovito univerzo MIT (Massachusetts Institute of Technology), v okviru skupnega projekta ‘Media Lab’s Affective Computing Group’, ki je del Kiinega članstva v Media Labu.

Obiskovalci sejma preizkusili tehnologijo R.E.A.D.
Kia je na svojem razstavnem prostoru obiskovalcem ponudila preizkus sistema v posebej oblikovanem modulu. Javnost ima tako prvič možnost doživeti avtomobilsko tehnologijo, ki prepoznava njihovo psihično počutje na osnovi izrazov na obrazu, prevodnosti kože in srčnega utripa. Obiskovalci sejma bodo priča spreminjajočemu se odzivu upravljalskih tipal v realnem času glede na njihovo čustveno stanje.

‘R.E.A.D. Me’ je kokpit za eno osebo, ki analizira voznikovo čustveno stanje in ustvari ‘vzdušje’ v skladu z oceno, z uporabo tehnologij R.E.A.D., kot so prepoznava izrazov na obrazu in vibriranje sedežev. To prilagajajoče se okolje bo vključevalo zvoke in dišave, ki najbolje ustrezajo trenutnemu počutju voznika. 

‘R.E.A.D. Now’ je kokpit za dve osebi, ki simulira avtonomno vožnjo po Las Vegasu, ki predlaga pot in zabavni sistem v vozilu, temelječ na analizi voznikovega vzdušja. Potniki lahko uporabljajo V-Touch sistem upravljanja s kretnjami rok za igranje igric, izbiranje glasbene zvrsti, prilagajanje kabine in brskanje po spletu pri iskanju informacij.

‘R.E.A.D. Motion’ je kokpit za štiri osebe, ki simulira ‘mobilni delovni prostor’, kateri naj bi po pričakovanjih predstavljal eno ključnih pridobitev avtonomnih vozil. Potniki se bodo lahko preizkusili kot ‘vodilni možje Kie’, ki se pripravljajo za poslovno pot in z uporabo V-Touch preverjajo svoj urnik in zapiske s sestankov, pregledujejo e-pošto in tako naprej. Uporabnost sistema na dolgih potovanjih pomeni, da lahko potniki daljinsko prevzamejo nadzor z upravljanjem R.E.A.D. Motion
kokpita. Izkušnja se konča z video konferenco v živo preko zaslona, projiciranega na vetrobranskem steklu.

Kia predstavlja vizijo prihodnosti mobilnosti v pametnih mestih
Kia na sejmu CES 2019 predstavlja tudi morebitno rešitev za mobilnost v pametnih mestih s konceptom ‘SEED Car’. Gre za električnega štirikolesnika z dosegom 100 km, ki ga poganja hibridni sistem vrtenja pedal in elektro motorja – zahteva poganjanje kolesarja s pomočjo  pedal, a mu pri tem izdatno pomaga elektro motor.

Koncept je namenjen enostavnejši, zabavnejši in varnejši urbani vožnji, ob tem pa želi Kia raziskati, kako omogočiti kratko vožnjo z osebno premično napravo. Za daljše poti je koncept ‘SEED Car’ opremljen z avtonomnim vozilom ‘BIRD Car’, ki je zmožno premagovati daljše razdalje, kot smo jih vajeni od štirikolesnika. S 100-kilometrskim dosegom je ‘SEED Car’ namenjen zaključevanju ‘razpršene’ urbane vožnje.

<a href=”http://www.kia.com/worldwide/CES2019″>Več informacij</a>

PREDHODNA NOVICA

Rabljen Ceed v Nemiji ceno ohranja bolje od Golfa

Rabljen Ceed v Nemčiji ceno ohranja bolje od Golfa

Podjetje Eurotax, ki ocenjuje vrednosti rabljenih vozil vseh znamk, je nedavno ocenjevalo vrednost rabljenih vozil C razreda, ki so stara 3 leta (oz. so dosegla 50.000 prevoženih kilometrov) in 5 let (oz. so prevozila 100.000 km).

4.1.2019 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info

NASLEDNJA NOVICA

Inovativno polnjenje elektrinih vozil  ki mu sledi samodejno parkiranje

Inovativno polnjenje električnih vozil, ki mu sledi samodejno parkiranje

Kia Motors Corporation in Hyundai Motor Company sta v svojem videu predstavila brezžično polnjenje električnega vozila in popolnoma samodejno parkiranje (AVPS – Automated Valet Parking System) za bližnjo prihodnost, ko bo električnih vozil precej več kot jih je danes.

17.1.2019 · Avtohiša Pan-Jan · Avto.info