KIA E-Soul

Leta 2014 je Soul druge generacije postal eden izmed prvih avtomobilov, ki je v istem modelu ponujal ne le dizelski in bencinski agregat ampak tudi električno različico. Leta 2014 je imel Soul EV dosega le okoli 160 kilometrov, z novim pa jih obljubljajo vsaj 400.

Celo 452 kilometrov naj bi bila tista magična številka, ki bi jo dosegla različica z večjo, 64 kWh baterijo. Različica z manjšo, 39 kWh baterijo pa naj bi imela tudi zelo uporabnih 276 kilometrov dosega. Šibkejša različica premore 134 Konjskih moči, kar vas bo spravilo od 0 – 100 km/h v slabih 10 sekundah, močnejša pa vas bo s 201 konjskimi močmi potegnila od 0-100 v 7.9 sekundah. Vso pospeševanje pa vas ne bo spremljal ropot motorja ampak zgolj komaj slišno godrnjanje elektromotorja.

E-Soul pride opremljen z regenerativnim zaviranjem, ki vam energijo ustavljanja pretvarja v elektriko. Izbirate lahko tudi med več nivoji intenzivnosti regenerativnega zaviranja, kjer prvi nivo ustavlja približno toliko kot če na navadnem avtomobilu zavirate z motorjem, pri najvišjem nivoju pa zavora skoraj niso več potrebne, saj je dovolj le da nogo spustite s pedala za pospeševanje.

Soul je dober primer enostavne notranjosti avtomobila. Že sam položaj sedenja je idealen. Sedite visoko a ne tik pod stropom vozila, z dobro bočno oporo, obenem pa je že serijsko opremljen z električnim nastavljanjem sedeža.

Analogne števce pred voznikom je zamenjal digitalni 7-palčni zaslon, na voljo pa bo tudi projicirni zaslon, ki bo pomembne informacije projiciral na vetrobransko steklo. Ko smo že pri zaslonih, sredi armaturne plošče je zelo dober 10.3-palčen infotainment zaslon.

Gumbi in krmilni elementi na armaturni plošči so nadvse logično razporejeni in mnogi od njih – vključno z velikimi vrtljivimi gumbi za klimatsko napravo – so dovolj veliki, da jih je mogoče najti le s hitrim pogledom. Stikala imajo lepo zadušen zvok, kar doda na občutku kvalitete.

Na voljo je tudi veliko opreme. Vgrajena navigacija, digitalni radijski sprejemnik, povezljivost s pametnimi napravami preko Bluetooth, Apple CarPlay in Android Auto.

Po besedah uvoznika bomo Kio E-Soul na naših tleh videli že v februarju. Spremljajte naša družbena omrežja za dodatne informacije.

Podobne objave