Nasveti

Kako odkrijemo napake v našem avtomobilu?

7.12.2022 · Avtohiša Pan-Jan

Kako odkrijemo napake v naem avtomobilu

Praktično vsi modeli avtomobilov, ki so na ceste zapeljali v zadnjem dveh desetletjih, elektronsko nadzorujejo delovanje vseh sistemov. Rezultat tega je, da se vam vse informacije glede delovanja vašega avtomobila takoj javijo na armaturni plošči.

To so vse tiste lučke, ki zasvetijo, ko vozilo prižgemo, s tem nam javijo, da delujejo a jih neradi vidimo, ko se le te pojavijo med vožnjo.

Informacijske lučke so nekatere zelene, predvsem za luči, oranžne, opozarjajo na pomanjkljivosti in motnje, rdeče je potrebno jemati resno in jih čim hitreje odpraviti.

Za vse lučke imate v priročniku razlago, kaj pomenijo, nekatere lahko rešimo sami. Na primer, spustimo ročno zavoro, zapremo vrata, dolijemo tekočino za pranje stekel, olje, hladilno tekočino, ugasnemo dolge luči in podobno. Kljub temu, da vozilo ne javlja napak ga je potrebno vsaj na vsakem predpisanem servisnem pregledu priključiti na ustrezen diagnostični sistem. Pojavi se lahko tudi situacija, kjer signalna lučka le na kratko zasveti in izgine. Tovrstne napake se zapišejo v elektronskih sistemih, ki jih s programsko opremo lahko analiziramo, zelo natančno določimo vzrok in ga kasneje tudi odpravimo.

Diagnostična naprava omogoča:

  • dostopanje do vseh računalniških sistemov v vozilu,
  • spremljanje vseh merjenih količin na avtomobilu (izhodi senzorjev)
  • ponovno kodiranje krmilnega modula ob dodajanju dodatne opreme,
  • test funkcionalnosti naprav, ki jih nadzoruje posamezni krmilni modul,
  • diagnostika/branje in brisanje napak iz kontrolnih modulov,
  • ponastavitev servisnih intervalov.
  • spreminjanje funkcij posameznih modulov (npr. selektivno zaklepanje, vklop dnevnih luči, dodajanje/kodiranje ključev, korigiranje prikazovalnika porabe goriva…).

V naših servisnih delavnicah na lokaciji Trebnje in Ivančna gorica imamo usposobljene strokovnjake ter profesionalno opremo za opravljanje diagnostike na vseh znamkah vozil.

PREDHODNI NASVET

NASLEDNJI NASVET