Nasveti

Ali ima vaš avto funkcijo ogrevanja sedežev in volana?

22.12.2022 · Avtohiša Pan-Jan

Ali ima va avto funkcijo ogrevanja sedeev in volana

V hladnejšem delu leta se lahko prehladimo tudi med sedenjem na hladnih sedežih v avtomobilu. V avtomobilih zna biti tudi na začetku vožnje v voznikovi kabini kar hladno, saj se ta zaradi velikih steklenih površin segreva počasi.
V kolikor je vaše vozilo opremljeno z gretjem sedežev in volanskega obroča lahko v hladnih dneh takoj po zagonu vozila že sežete po za to namenjenih stikalih. Tako sedež kot volan se bosta ogrela precej hitreje kot zrak v kabini. Gretje sedežev je torej zagotovo odlična funkcija, ki v hladnih dneh močno povečuje udobje v avtomobilu.

Vendar le previdno z njihovo uporabo, saj prekomerna uporaba funkcije gretja lahko škoduje vašemu zdravju. Previsoka temperatura sproža potenje v predelu mednožja, kar ima posebej pri moških še bolj negativen vpliv, zaradi poškodb podkožnih žil lahko povzroči opeklinam podobne lise na spodnjem delu hrbta in stegen.
Naš nasvet je, da pri vstopu v vozilo, ogrevanje sedeža nastavite na tretjo stopnjo, ko se sedež segreje pa ga prestavite v prvo, ki vam bo vzdrževala prijetno temperaturo, še bolje pa je, da ga izklopite. Gretje volana ima le eno stopnjo a ga izklopite, ko ga ne potrebujete, saj so vsi grelni elementi velik porabnik električne energije.

Pri tovrstnih sedežih je potrebno biti previden glede pravilne uporabe. Sedeži imajo poleg senzorske mreže zasedenosti sedeža, ki skrbi za pravilno delovanje zračnih blazin, nameščene tudi električne grelne elemente, ki so precej dovzetni za poškodbe.
Takšnih sedežev se ne sme točkovno obremenjevati. Oba sistema lahko zaradi neprevidnega ravnanja poškodujemo. Do točkovne preobremenitve pride lahko že, če grobo odložimo kakšen težek predmet na sedež, pokleknemo na sedež med čiščenjem ali ko želimo doseči kak predmet na zadnjih sedežih. Grelni elementi se pod točkovno preobremenitvijo pretrgajo in lahko pride do pregrevanja. Tovrstna poškodba oziroma okvara je draga, ker je na servisu potrebno zamenjati celoten grelni element.

Tudi naknadna vgradnja grelnih blazin je možna. Vendar vgradnja ni enostavna in zahteva večje posege v oblazinjenje sedalnega in hrbtnega dela sedeža, namestitev električne napeljave, večstopenjskih stikal, prisotno je tveganje za estetske napake, nepravilno delovanje.

Gretje sedežev ter gretje volana sta funkciji, ki že nekaj časa nista več rezervirani zgolj za prestižne avtomobile opremljene z usnjenimi sedeži. Ti opciji sta na voljo tudi pri skoraj vseh novih modelih Škoda in KIA v naši ponudbi.
Toplo vabljeni na testno vožnjo in preizkus gretja sedežev ter gretja volana v naši prodajni enoti Ivančna Gorica in Trebnje.

PREDHODNI NASVET

Kako odkrijemo napake v naem avtomobilu

Kako odkrijemo napake v našem avtomobilu?

7.12.2022 · Avtohiša Pan-Jan

NASLEDNJI NASVET

INTERVJU z direktorjem podjetja Pan Jan

INTERVJU z direktorjem podjetja Pan-Jan

11.1.2023 · Avtohiša Pan-Jan